Недеља, 16. октобар, Коларчева задужбина, 20.00
ИШТВАН ВАРГА, виолончело
ГАБОР ЧАЛОГ, клавир
Лист: Елегија бр. 1, за виолончело и клавир
Лигети: Соната за виолончело соло
Лист: Ћелија у Ноненверту, за виолончело и клавир
Лигети: Етиде за клавир (избор)
Лист: Погребна гондола, за виолончело и клавир
Лист: Елегија бр.2, за виолончело и клавир
Куртаг: Знакови, игре и поруке, за клавир соло и виолончело соло (наизменично)
Кодај: Adagio, за виолончело и клавир
Барток: Прва рапсодија за виолончело и клавир
Цене улазница: 300, 500, 700 дин.

 

Иштван Варга је студирао виолончело на Факултету музичке уметности у Београду (у класи Виктора Јаковчића), на Франц Лист академији у Будимпешти (проф. Ласло Мезо) и на Париском конзерваторијуму (проф. Морис Жандрон), а камерну музику са Ђерђом Куртагом и Ференцом Радошем на Франц Лист академији у Будимпешти.
Своју каријеру започео је у Србији где је деловао као професор виолончела и камерне музике на Академији уметности у Новом Саду и на ФМУ у Београду. Био је соло челиста БГО Душан Сковран и оснивач и уметнички руководилац оркестра Camerata Academica, који је под његовим вођством постао један од најцењенијих у земљи, посебно у домену извођења савремене музике. Такође је био оснивач и члан гудачког трија Голдберг, са Мајом Јокановић и Дејаном Млађеновићем. Као уметнички директор Новосадских музичких свечаности (НОМУС), организовао је Међународни фестивал камерне музике.
Као солиста и камерни музичар наступа широм Европе, на Тајланду, у Јапану и САД. Сарађивао је са угледним музичарима као што су Павел Верњиков, Валериј Афанасијев, Константин Богино, Сергеј Јерохин, Александар Маџар, Јасминка Станчул, Петер Етвеш, Габор Такач-Надј, затим са Ансамблом за нову мађарску музику и Бобијем Мекферином, са којим је у Будимпешти свирао Вивалдијев концерт за два виолончела.
Варга живи у Будимпешти где ради као професор виолончела и камерне музике на Барток конзерваторијуму и као соло челиста Оркестра мађарског радија. Редовно одржава мајсторске курсеве у Француској, Мађарској и САД. Његови концерти са пијанистом Габором Чалогом, са којим редовно наступа, високо су оцењени од стране композитора Ђерђа Куртага и мађарских музичких критичара.

 

Габор Чалог је имао само 11 година када је примљен на Одељење за посебне таленте на Франц Лист музичкој академији у Будимпешти. Између осталих, професори су му били бројни познати музичари – Ерна Чевек, Клара Мате, Деже Ранки, Андраш Шиф, Ђерђ Куртаг и Золтан Кочиш. По дипломирању, наставио је усавршавање у САД, на Индијана универзитету где је радио са Ђерђом Шебеком. Наредне две године је деловао као асистент у истој класи.
Чалог је остварио блиске контакте са неколицином мађарских композитора што је резултирало бројним премијерама њихових дела и са више композиција које су овом пијанисти посвећене. Од 2000. године је најпознатији мађарски уметник који је премијерно извео све нове Лигетијеве композиције за клавир. Његов репретоар обухвата и дела класичне литературе, посебно раритетне и ретко извођене композиције.
Поред реситала и концерата камерне музике у Мађарској, Габор Чалог је наступао у скоро свим европским главним градовима, као и у САД. Делује као професор клавира на Музичком конзерваторијуму Барток и професор камерне музике на Ференц Лист музичкој академији у Будимпешти .
Габор Чалог је добитник престижне Листове награде за 2003. годину.
Кућа Könemann Music Budapest издала је комплетна Шопенова клавирска дела у извођењу овог изузетног уметника. За Хунгаротон је снимио Шопенове мазурке, Листове и Лигетијеве етиде, дела Скрјабина и Куртагову композицију The Plays.

 


43 bemus desno

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grad osnivac dole

Контакт

Светогорска бб
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

© 2015 CEBEF. All Rights Reserved. Designed By bojovicdejan