ЗАТВАРАЊЕ
Среда, 26. октобар, Београдска арена, 20.00
БОРИС БЕРЕЗОВСКИ, клавир

 

Брамс: Варијације на Паганинијеву тему, оп. 35
Брамс: Три мађарске игре
Хачатурјан: Токата
М. Гулд: Етида у облику буги-вугија
Чејсинс: Flirtation in a Chinese Garden
Чејсинс: Rush Hour in Hong Kong
Гершвин: Три прелида
Лист: Мефисто валцер бр. 1
Албениз: Астуриас, оп. 47/5
Албениз: Гранада, оп. 47/1
Годовски: Стари Беч
Сен-Санс/Годовски: Лабуд
Шопен/Годовски: Минутни валцер оп. 64/1
Равел: La Valse
цене улазница: 2.500, 3.500, 4.500 дин.

 

berezovski bilbord mБОРИС БЕРЕЗОВСКИ

Велика репутација Бориса Березовског заснована је на чињеници да је реч о једном од најмоћнијих виртуоза данашњице и пијанисти обдареном јединственим унутрашњим слухом који се одликује снажним сензибилитетом.
Рођен у Москви, Березовски је студирао на Конзерваторијуму у родном граду у класи Елисо Вирсаладзе и приватно са Александром Сацом. После његовог дебија у лондонском Вигмору 1988, The Times га је описао као “уметника који изузетно обећава, као музичара запањујућег виртуозитета и невероватне снаге”. Две године касније освојио је Златну медаљу на Међународном такмичењу Чајковски у Москви.
Борис Березовски је редован гост најпроминентнијих ансамбала, као што су: Краљевски Консертхебау оркестар, Филхармонија Ротердама, Минхенска филхармонија, Франкфуртски радио оркестар, Accademia Nazionale di Santa Cecilia (Рим), Филхармонија Осла, Национални оркестар данског радија, Orchestre National de France, Philharmonia Orchestra (Лондон), Њујоршка филхармонија и Филаделфијски оркестар. Сарађивао је са диригентима међу којима су Курт Мазур, Шарл Дитуа, Волфганг Савалиш, Владимир Ашкенази, Александар Лазарев, Едрју Литон, Михаил Плетњев, Антонио Папано...
У камерној музици стални партнери су му Брижит Енгерер, Вадим Рјепин, Дмитриј Мактин и Александар Књазев.
Редовни је учесник великих реситалских серија – Берлинске филхармоније, Међународног клавирског подијума Консерхебауа или Међународног пијанистичког циклуса Royal Festival Hall у Лондону.
За издавачку кућу Телдец, Борис Березовкси је снимио дела Шопена, Шумана, Рахмањинова, Мусоргског, Балакирјева, Медтнера, Равела и комплетне Листове Трансцеденталне етиде. Његови снимци соната Рахмањинова награђене су са Preis der Deutschen Schallplattenkritik, а диск са Равеловом музиком је високо позициониран на престижним листама часописа Ле Монде де ла Мусиqуе, Диапасон, ББЦ Music Magazine и Independent on Sunday. Березовски је и добитник награде Музичког магазина BBC.
Августа 2004, ДВД Березовског са композицијама Чајковског за клавир, виолину и чело, као и са елегичним тријом “A La Mémoire d’un grand artiste” освојио је Diapason d'Or са четири звездице.
Октобра 2004, Трио Березовски је снимио за Warner Classics International Шостаковичев трио бр.2 и Елегични трио бр.2 Рахмањинова. Ово издање је освојило Choc de la Musique награду у Француској, као и признања британског Грамофона и Echo Classic 2005. у Немачкој. Солистички ливе албум Бориса Березовског са Етидама Шопена/Годовског изашао је јануара 2006, и награђен са Diapason d'Or и признањем the d'Or RTL-a.
За Mirare Harmonia Mundi Березовски је снимио Прелиде Рахмањинова, као и све концерте овог композитора са Филхармонијским оркестром Урала под управом Димитрија Лиса, као и ЦД са музиком Рахмањинова за два клавира, са Брижит Енгерер. Албум посвећен Листу изашао је јануара 2010. Ово је живи снимак из Роyал Фестивал Халл у Лондону и из La Grange de Meslay у Туру. Са својим сталним партнерима – Брижит Енгерер и Анријем Демаркетом – снимио је за CHOC Карневал животиња Сен-Санса 2010.
У сезони 2010-2011, поред бројних реситала у најпретсижнијим дворанама света, Борис Березовски је наступао као солиста на европској турнеји са оркестром the Santa Cecilia Orchestra под диригентском палицом Антонија Паппана. Јануара 2012. очекује га деби са Берлинском филхармонијом.

...и на крају, после неколико савршено изведених бисева, остављени смо са мишљу да је Борис Березовски један од највећих пијаниста данашњице.
Мартин Адамс, Irish Times, мај 2009.

43 bemus desno

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grad osnivac dole

Контакт

Светогорска бб
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

© 2015 CEBEF. All Rights Reserved. Designed By bojovicdejan