Среда, 7. октобар, Сава центар у 20.00
ROYAL CONCERTGEBOUW ORCHESTRA
Диригент Данијел Хардинг
Јаначек: Лашке игре
Малер: Симфонија бр.1
У сарадњи са Сава центром и Амбасадом Краљевине Холандије
800, 1.000, 1.300, 1.600

Ubrzo posle svog osnivanja 1888, Royal Concertgebouw orchestra se razvio u jedan od najboljih orkestara Evrope. “Stvarno veličanstveno, puno mladalačke živosti i entuzijazma”, opisao je Rihard Štraus 1897. Orkestar je dobio kraljevski status 1988. Objavio je više od 1100 ploča, CD i DVD izdanja i širom sveta se smatra jednim od najprestižnijih simfonijskih orkestara. Činjenica da su ga vodili samo šest šefova dirigenata odigrala je odlučujuću ulogu u njegovom razvoju.
To je orkestar međunarodno priznat, čiji su karakter oblikovali nekoliko generacija muzičara, dugogodišnja saradnja sa svakim od šest šefova dirigenata i jedinstvene akustičke mogućnosti njihove glavne dvorane.
Orkestar je zadobio jedinstvenu međunarodnu poziciju svojim “baršunastim” gudačima, “zlatnim” limenim korpusom i izuzetnim ličnim tembrom drvenih duvača.
Tokom 50 godina rada Vilema Megelberga, kompozitori kao što su Rihard Štraus, Gustav Maler, Klod Debisi i Igor Stravinski dirigovali su ovim orkestrom nekoliko puta. Ličnosti kao što su Bela Bartok, Sergej Rahmanjinov i Sergej Prokofjev izvodili su svoja dela kao solisti. Ova veza sa savremenim kompozitorima nastavljena je sa Brunom Madernom, Peterom Šatom, Lućanom Berijem, Hansom Vernerom Henceom, Luiđijem Nonom i Džonom Adamsom, a nastavlja se i dalje.

Rođen u Oksfordu, Danijel Hardingje započeo svoju karijeru kao asistent Ser Sajmona Retla u Simfonijskom orkestru Grada Birmingema, sa kojima je debitovao 1994. Nastavio je rad kao asistent Klaudija Abada u Berlinskoj filharmoniji sa kojom je debitovao 1996. na Berlinskom festivalu.

On je glavni gost dirigent Londonskog simfonijskog orkestra, muzički direktor Simfonijskog orkestra Švedskog radija i šef dirigent Malerovog kamernog orkestra.

Redovno nastupa u Državnoj kapeli u Drezdenu, sa Bečkom filharmonijom (sa oba je nastupao na Salcburškom festivalu), Berlinskom filharmonijom, Kraljevskim Konserthebau orkestrom, lajpciškim Gewandhaus orkestrom i Filharmonijskim orkestrom Milanske skale.

Danijel Harding ekskluzivno snima za kuću Deutsche Grammophon i njegov prvi disk, snimak Malerove X Simfonije sa Bečkom filharmonijom, nedavno je dobio pohvale kritike.

41 bemus desno

41. Бемус - Ко је ко

Оснивач:
Град Београд (Секретаријат за културу)

 

Одбор фестивала:
Ивана Авжнер, председница
Јадранка Јовановић
Горан Питић
Маја Рајковић
Биљана Здравковић

 

Уметнички директор
Сретен Крстић

 

Извршна продукција
ЈУГОКОНЦЕРТ
установа за музичко-сценске програме

 

Директор
Биљана Здравковић

 

Уреднице
Весна Кабиљо
Јелена Јанковић, уредница издања
Милица Кадић

 

Извршни продуценти
Жељка Лакићевић
Маја Сомборац

 

Организатори
Мирјана Панић, главни организатор
Петар Алемпијевић, главни домаћин

 

Арт менаџер
Симона Дашић Раца

 

Wеb дизајн
Дејан Бојовић

 

PR Manager
Јелена Лакићевић

 

Рачуноводство
Јелена Павловић
Весна Николић

 

Општа служба
Маријана Станковић

 

Београд, 2009

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grad osnivac dole

Контакт

Адреса:
Илије Гарашанина 24
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 3236530
Email : info@cebef.rs

© 2015 CEBEF. All Rights Reserved. Designed By bojovicdejan

Search