Среда, 7. октобар, Сава центар у 20.00

КРАЉЕВСКИ КОНСЕРТХЕБАУ ОРКЕСТАР 
Диригент Данијел Хардинг
Јаначек: Лашке игре
Малер: Симфонија бр.1
У сарадњи са Сава центром и Амбасадом Краљевине Холандије
Цене улазница: 800, 1.000, 1.300, 1.600 динара

 

Убрзо после свог оснивања 1888, Краљевски Консертхебау оркестар из Амстердама (Royal Concertgebouw orchestra) се развио у један од најбољих оркестара Европе. “Стварно величанствено, пуно младалачке живости и ентузијазма”, описао га је Рихард Штраус 1897. Оркестар је добио краљевски статус 1988. Објавио је више од 1100 плоча, ЦД и ДВД издања и широм света се сматра једним од најпрестижнијих симфонијских оркестара. Чињеница да су га водили само шест шефова диригената одиграла је одлучујућу улогу у његовом развоју.
То је оркестар међународно признат, чији су карактер обликовали неколико генерација музичара, дугогодишња сарадња са сваким од шест шефова диригената и јединствене акустичке могућности њихове главне дворане.
Оркестар је задобио јединствену међународну позицију својим “баршунастим” гудачима, “златним” лименим корпусом и изузетним личним тембром дрвених дувача.
Током 50 година рада Виљема Мегелберга, композитори као што су Рихард Штраус, Густав Малер, Клод Дебиси и Игор Стравински дириговали су овим оркестром неколико пута. Личности као што су Бела Барток, Сергеј Рахмањинов и Сергеј Прокофјев изводили су своја дела као солисти. Ова веза са савременим композиторима настављена је са Бруном Мадерном, Петером Шатом, Лућаном Беријом, Хансом Вернером Хенцеом, Луиђијем Ноном и Џоном Адамсом, а наставља се и даље.

 

Рођен у Оксфорду, Данијел Хардинг је започео своју каријеру као асистент Сер Сајмона Ретла у Симфонијском оркестру Града Бирмингема, са којима је дебитовао 1994. Наставио је рад као асистент Клаудија Абада у Берлинској филхармонији са којом је дебитовао 1996. на Берлинском фестивалу.
Он је главни гост диригент Лондонског симфонијског оркестра, музички директор Симфонијског оркестра Шведског радија и шеф диригент Малеровог камерног оркестра.
Редовно наступа у Државној капели у Дрездену, са Бечком филхармонијом (са оба је наступао на Салцбуршком фестивалу), Берлинском филхармонијом, Краљевским Консертхебау оркестром, лајпцишким Гевандхаус оркестром и Филхармонијским оркестром Миланске скале.
Данијел Хардинг ексклузивно снима за кућу Deutsche Grammophon и његов први диск, снимак Малерове X Симфоније са Бечком филхармонијом, недавно је добио похвале критике.

41 bemus desno

41. Бемус - Ко је ко

Оснивач:
Град Београд (Секретаријат за културу)

 

Одбор фестивала:
Ивана Авжнер, председница
Јадранка Јовановић
Горан Питић
Маја Рајковић
Биљана Здравковић

 

Уметнички директор
Сретен Крстић

 

Извршна продукција
ЈУГОКОНЦЕРТ
установа за музичко-сценске програме

 

Директор
Биљана Здравковић

 

Уреднице
Весна Кабиљо
Јелена Јанковић, уредница издања
Милица Кадић

 

Извршни продуценти
Жељка Лакићевић
Маја Сомборац

 

Организатори
Мирјана Панић, главни организатор
Петар Алемпијевић, главни домаћин

 

Арт менаџер
Симона Дашић Раца

 

Wеb дизајн
Дејан Бојовић

 

PR Manager
Јелена Лакићевић

 

Рачуноводство
Јелена Павловић
Весна Николић

 

Општа служба
Маријана Станковић

 

Београд, 2009

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grad osnivac dole

Контакт

Светогорска бб
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

© 2015 CEBEF. All Rights Reserved. Designed By bojovicdejan