Петак, 12. октобар
Атријум Народног музеја 22.30
КВАРТЕТ КОДАЈ
Атила Фалвај, виолина
Тамаш Сабо, виолина
Јанош Фехервари, виола
Ђерђ Едер, виолончело

 

Програм:
Ј. Хајдн: Гудачки квартет Г-дур оп.77 бр.1
Б. Барток: Гудачки квартет бр.3
Ф. Шуберт: Гудачки квартет бр.14 д-мол "Смрт и девојка"

 

Гудачки квартет Кодај основан је 1966. године. Његови чланови били су студенти Музичке академије "Франц Лист" у Будимпешти. Негујући аутентичан извођачки стил, ансамбл је убрзо стекао уметничку афирмацију и ван граница своје земље. За 35 година постојања наступали су у музичким центрима широм Европе као и у САД, Средњој и Јужној Америци, на Далеком Истоку, у Аустралији и Новом Зеланду. Поред стандардног класичног репертоара, Квартет Кодај изводи дела мађарских композитора - Кодаја, Бартока, Дохнањија и других. Богата дискографија овог ансамбла обухвата интегрални опус гудачких квартета Хајдна и Бетовена, Дебисијев и Равелов квартет, а однедавно припремају циклус квартета Франца Шуберта за дискографску кућу Наxос. Квартет Кодај добитник је бројних признања међу којима су: "Франц Лист" (1970), Заслужни уметник Републике Мађарске (1990), "Барток-Пастори" (1996), као и Награда британског магазина Цлассиц ЦД, за најбоље остварење у 1993. години у категорији камерне музике (Хајднови гудачки квартети оп. 64).

Атила Фалваи примљен је на Академију "Франц Лист" када му је било 16 година у класу проф. Снитковског. Године 1979. награђен је Другом наградом на Међународном виолинском такмичењу "Сигети". Следеће године добио је Прву награду на конкурсу "Хубаи". Постдипломске студије завршио је на Музичкој академији у Бечу (проф. Јозеф Шиво). Квартету Кодај придружио се 1980. године.

Тамаш Сабо је дипломирао на Музичкој академији "Франц Лист" 1969. Потом одлази у Будимпештански фестивалски оркестар где је вођа других виолина. За време студија интензивно се бавио камерном музиком, да би члан Квартета Кодај постао 1969. године.

Јанош Фехервари такође је дипломирао виолину, али и виолу на Музичкој академији "Франц Лист" у Будимпешти. Током школовања похађао је часове камерне музике код Ђерђа Куртага и Андраша Шифа. Од 1981. до 1985. године свирао је у Будимпештанској опери као вођа секције виола. Један је од оснивача Будимпештанског гудачког камерног оркестра. Професор је виоле и камерне музике на Конзерваторијуму "Бела Барток" у Будимпешти.

Ђерђ Едер студирао је код проф. Еде Банда на Музичкој академији "Франц Лист". Након стицања дипломе наставио је усавршавање у САД и Канади (Јејл универзитет и Банф центар - Школа лепих уметности, Универзитет у Висконсину). Био је вођа секције виолончела у Будимпештанском симфонијском оркестру, да би касније прешао на место првог виолончелисте Будимпештанског фестивалског оркестра. Оснивач је Гудачког квартета Едер.

33. Бемус - Ко је ко

САВЕТ
Дејан Деспић, председник
Небојша Игњатовић
Александра Ивановић
Петар Ивановић
Љубиша Јовановић
Ана Котевска
Биљана Радовановић
Иван Тасовац
Мирјана Веселиновић-Хофман

 

УМЕТНИЧКО ВЕЋЕ
Ивана Стефановић, председник
Петар Ивановић
Рајко Максимовић

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grad osnivac dole

Контакт

Светогорска бб
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

© 2015 CEBEF. All Rights Reserved. Designed By bojovicdejan