Четвртак 11. октобар
Задужбина Илије М. Коларца 20.00
АКАДЕМСКИ ХОР COLLEGIUM MUSICUM
Диригент: ДАРИНКА МАТИЋ МАРОВИЋ
Светлана Бојчевић-Цицовић, сопран
Снежана Савичић, сопран
Александра Ивановић, мецосопран
Вера Милчић, мецосопран
Радивоје Симић, тенор
Александар Маневски, баритон
Љиљана Несторовка, харфа
Слађана Гајић, клавир.

 

Програм:

Хилдегард из Бингена, С. Франк, Ђ. Верди, Ђ. Орбан, Б. Бритн, В. Илић, А. Дамњановић, А. Вујић, Р. Максимовић, Т. Просев, С. Гацевиц, Ж. Мирковић.

 

Академски женски хор Collegium Musicum напунио је три деценије постојања. Основан је 1971. године на иницијативу проф. Војислава Илића. Чине га студенткиње Факултета музичке уметности у Београду, а од оснивања га непрекидно води Даринка Матић Маровић. У првој деценији постојања освајао је све највише награде на националним такмичењима, као и бројне интернационалне, међу којима је седам победа на великим конкурсима (Арецо, Ланголен, Варна, Гориција, Берлин), најчешће са специјалним наградама у категоријама полифоне музике. Овај хор представљао је нашу културу широм света обишавши на својим турнејама 26 земаља, од Велике Британије до Кине и Индије, од Мексика до Русије, певајући увек у највећим музичким центрима и салама. О обиму и квалитету тих гостовања говори, на пример, податак да је само на једној турнеји по Француској одржао 43 концерта, или да је у Москви 1983. њихово гостовање проглашено догађајем сезоне. Захваљујући деловању хора Collegium Musicum и диригента Даринке Матић Маровић, литература за овај ансамбл обогаћена је десетинама нових дела. У аналима хора забележено је близу 70 премијерних извођења. Стваралаштво наших композитора чини највећи део репертоара хора и та дела су основни, а често и искључиви програм његових наступа у иностранству у концертним дворанама, на снимањима за радио и телевизијске станице. Како за појединачне концерте, тако и за укупну делатност, хор је носилац бројних одличја и награда.

Уметничка личност Даринке Матић Маровић здружује култивисану музикалност, ауторитативност, сугестивност, неисцрпну енергију и потпуну посвећеност раду. Њене надахнуте интерпретације, врло захтевног домаћег и страног, класичног и савременог репертоара, са одушевљењем је прихватила публика у најугледнијим салама преко 30 земаља света. После гимназије и музичке школе у Котору, завршила је на београдској Музичкој академији, најпре наставнички одсек са клавиром као главним предметом, а потом и дириговање у класи Михаила Вукдраговића. Предавала је у Средњој музичкој школи "Станковић" и на Факултету музичке уметности на којем је редовни професор дириговања. Била је и декан овог Факултета (1983-1989) и ректор Универзитета уметности (1989-1998). Добитник је многобројних међународних и домаћих награда и признања. Блистава каријера Даринке Матић Маровић везује се превасходно за женски хор Collegium Musicum (од оснивања 1971) и мешовити Академски хор "Бранко Крсмановић" - данас "Обилић" (од 1980), са којима је остварила бројне турнеје. Оба хора убрајају се у најзначајније институције музичког живота у земљи. Освојила је велики број награда, скоро искључиво првих и специјалних, на најистакнутијим домаћим и светским хорским такмичењима (Ланголен, Варна, Арецо, Гориција, Берлин, Торевијеха, Масмехелен...). Учествовала је на великим светским фестивалима (Прашко пролеће, Берлински свечани дани, "Жорж Енеску", фестивал "Пуебло" у Мексику, Превеза...). Наступала је са многим угледним оркестрима у земљи и иностранству, посебно у извођењу великих вокално-инструменталних дела. Остварила је више од 100 премијера. Нарочиту пажњу посвећује домаћим делима, од којих су јој многа посвећена.

33. Бемус - Ко је ко

САВЕТ
Дејан Деспић, председник
Небојша Игњатовић
Александра Ивановић
Петар Ивановић
Љубиша Јовановић
Ана Котевска
Биљана Радовановић
Иван Тасовац
Мирјана Веселиновић-Хофман

 

УМЕТНИЧКО ВЕЋЕ
Ивана Стефановић, председник
Петар Ивановић
Рајко Максимовић

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grad osnivac dole

Контакт

Светогорска бб
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Линкови

© 2015 CEBEF. All Rights Reserved. Designed By bojovicdejan