sefa

Zmaja od Noćaja 12, 11000 Beograd, Srbija / T +381 11 2626573, F +381 11 3241 303,  Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli


Umetnički festivali su kao odraz u ogledalu: svedočanstvo jedne kulture i njene komunikacije sa svetom, pogled unapred, iskorak iz svakidašnjeg, odraz kreativnog napora i vitalnosti, koncentrisana snaga sredine da nalazi odgovore na složena pitanja savremenog bitisanja i mera spremnosti te sredine da se suoči sa aktuelnim.
Međunarodni festivali su mostovi ka drugima, između prošlosti i budućnosti, između različitih kultura i mnogobrojnih kreativnih ličnosti koje otvaraju nove puteve umetničkog i društvenog dijaloga. Oni su moderatori pokretljivosti, inovativnosti, saradnje, sinergije... Festivali su i atraktivna forma animacije publike na jedinstvenom putu ka boljoj i lepšoj strani života.
U trenutku koji nije naklonjen kulturi i umetnosti, najreprezentativniji međunarodni festivali u Srbiji udružili su se u Savez – SEFA. Cilj je da se skrene pažnja na značaj festivala i stvori nova moćna kreativna i produkciona poluga u dijalogu sa osnivačima, finansijerima, sponzorima, kao
i da se započne nova bitka za bolju društvenu, kulturološku i infrastrukturnu poziciju festivala, a u krajnjoj liniji, i za zapaženiji status kulture i umetnosti uopšte.


Biljana Zdravković
SEFA predsednik

Beogradska internacionalna teatarska avantura – TIBA
Osnovan 2003, TIBA festival donosi predstave za decu i mlade i ima takmičarski karakter. Od 2004. TIBA je član Međunarodne asocijacije pozorišta za decu i omladinu – ASSITEJ.
Osnivač: Grad Beograd. Izvšna produkcija: Pozorište Boško Buha, Beograd.
http://www.tibafestival.com/
    
Beogradski internacionalni teatarski festival – BITEF
Od svog osnivanja 1967. godine, BITEF je neprekidno pratio i podržavao najnovije pozorišne tendencije. Rastući i razvijajući se, postajao je jedan od najvećih i najvažnijih evropskih festivala. Već više od četiri decenije svog postojanja BITEF prevazilazi sve političke i kulturne barijere i uspešno ide u korak sa burnom evolucijom pozorišne umetnosti. Zbog toga istoriju Bitefa možemo nazvati istorijom savremenog teatra.
Osnivač:  Grad Beograd. Izvršna produkcija: Bitef teatar, Beograd.
http://www.bitef.rs/

Beogradski jazz festival
Osnovan 1971. godine, Beogradski jazz festival je živeo do 1990, kada je u turbulentnim vremenima prestao da postoji.  Obnovljeni Festival, sa modernom koncepcijom i moćnom kreativnom ambicijom nastavio je svoju misiju 2005.
Producenti žele da istaknu činjenicu da je jazz istovremeno ozbiljan i zabavan, da je uzbudljiv i zavodljiv, da fizički i intelektualno osvaja i provocira publiku  – jednom rečju, jazz je živ!
Osnivač:  Grad Beograd. Izvršna produkcija: Dom omladine, Beograd.
http://www.belgrade-jazzfest.org/en/

Beogradske muzičke svečanosti – BEMUS
Osnovan 1969, BEMUS  je najstariji i najprominentniji muzički festival u Srbiji i jedan od najvećih festivala klasične muzike u jugoistočnoj Evropi.
Iako je oduvek posebna pažnja poklanjana ovdašnjim umetnicima i njihovoj kreativnosti, BEMUS je svoju reputaciju stekao predstavljajući publici najatraktivnije međunarodne programe, odnosno najveće ansamble i soliste našeg vremena.
BEMUS svoje scene otvara takođe i mladim muzičarima koji su na početku karijere. Pažnja se poklanja i savremenom stvaralaštvu, kao i ekskluzivnim muzičko-scenskim produkcijama koje često posežu za alternativnim umetničkim izrazom.
Osnivač: Grad Beograd. Izvršna produkcija: Jugokoncert.
http://www.bemus.rs/

Beogradski letnji festival – BELEF
Dušu Beograda tokom letnjih meseci definiše BELEF (osnovan 1991). Festival kombinuje tri velike umetničke oblasti: scenske umetnosti (pozorište), vizuelne (video, instalacije, slikarstvo, štampa) i muziku.
Kroz vlastite produkcije i ko-produkcije sa drugim kulturnim institucijama i srodnim festivalima, BELEF nastoji da uključi, kultiviše i razvija kreativne potencijale, radoznalost, istraživačku snagu umetnika, ali i da neguje potrebe publike.
Osnivač: Grad Beograd. Izvršna produkcija: Belef centar, Beograd.
http://www.belef.org/gb/

Festival koreografskih minijatura, Beograd
Festival koreografskih minijatura predstavlja međunarodno takmičenje koreografa koji na festivalskim scenama prvi put predstavljaju svoje koreografije do 10 minuta trajanja. Program uključuje i revijalni deo na kojem se predstavljaju različiti stvaraoci iz zemlje i inostranstva. Festival je svoje 15. izdanje doživeo u junu 2011.
Osnivač & producent: Udruženje baletskih umetnika Srbije.
www.fkmbelgrade.com


Gitar-Art Festival, Beograd
Festival je osnovan 2000. i danas predstavlja profesionalni i ekspertski događaj koji okuplja gitariste svih vrsta i žanrova – amatere, učenike i studente muzike, profesore, eminentne inostrane goste i vodeće svetske gitariste…
Pedagoška dimenzija je osnova ovog projekta koji donosi razmenu znanja, prakse, iskustava i predstavlja najnovije svetske trendove u edukaciji i gitarističkoj koncertnoj praksi.
Osnivač & Producent: Guitar Art, Beograd.
http://www.gaf.rs/en/index.php

Međunarodna tribina kompozitora, Beograd
Jedinstveno mesto za kompozitore, Međunarodna tribina kompozitora informiše, provocira, otvara, postavlja pitanja, komunicira, transponuje, prevazilazi, podučava…
Originalna dela koja se premijerno izvode u Beogradu odgovaraju na pitanja koja postavlja i sa kojima se suočava savremena muzika. Ona otkrivaju nove tendencije u umetnosti komponovanja i izvođenja savremenog muzičkog tkiva. Tribina će lice svog 20. izdanja pokazati novembra 2011.
Osnivač: Udruženje kompozitora Srbije. Izvršna produkcija: Jugokoncert http://www.jugokoncert.rs/en/festivals/international-review-of-composers/19-medj-tribina-kompozitora.html

Jazz i improvizovana muzika, Kanjiža
Festival je osnovan 1995, sa jedinstvenom koncepcijom koja leži u korenima i suštinskom razumevanju umetnosti, odnosno ljudskog bića i duha.
Festival predstavlja sve muzičke stilove koji nose duhovnu vrednost najvišeg nivoa: arhaičnu narodnu muziku, duhovnu i muziku srednjeg veka, klasičnu i savremenu, jazz i improvizaciju. Uključujući različite žanrove, festival predstavlja organski totalitet žive muzike, svojevrsnu uniju svih relevantnih impulsa. Osnovu čini muzika koja izlazi iz iskrenog srca i u ritualnom duhu – iz improvizacije…
Osnivač: Kanjiški krug. Izvršna produkcija: Kreativni atelje Jožefa Nađa, Kanjiža
http://www.jazz.eutelnet.com/


Novosadske muzičke svečanosti – NOMUS
Sa iskrenom posvećenošću i neiscrpnim entuzijazmom, urednički tim Nomusa kontinuirano osvaja tradicionalne i alternativne umetničke prostore istovremeno predstavljajući publici aktuelna muzička stremljenja u svetu. 31. NOMUS je održan aprila 2011.
Osnivač: Muzička omladina Novog Sada pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada. Izvršna produkcija: Muzička omladina Novog Sada.
http://www.muzickaomladina.org/


Sterijino pozorje, Novi Sad
Kao stalni festival nacionalne drame i pozorišta takmičarskog karaktera, Sterijino pozorje  ustanovljeno je 1956, u okviru obeležavanja 150-godišnjice rođenja i 100-godišnjice smrti velikog srpskog komediografa Jovana Sterije Popovića.
U definisanju programa i statusa Sterijinog pozorja učestvovale su najistaknutije ličnosti tadašnjeg društva, kulture i umetnosti. U prvom Odboru Sterijinog pozorja (Gradsko veće Novog Sada, 29. mart 1956) bili su, među ostalima, Josip Vidmar (predsednik), Ivo Andrić, Milan Bogdanović, Branko Gavela, Velibor Gligorić, Dimitar Kjostarov, Mladen Leskovac, Veljko Petrović, Tomislav Tanhofer, Radomir Radujkov,  Miloš Hadžić... Tada su jasno artikulisani programski ciljevi: kroz stalni festival nacionalne drame unaprediti pozorišnu umetnost i stimulisati razvoj dramske književnosti.
Osnivač: Grad Novi Sad. Produkcija: Sterijino pozorje, Novi Sad.
http://www.pozorje.org.rs/

Međunarodni festival pozorišta za decu, Subotica
Festival je osnovan 1994. godine sa ciljem prezentacije najvrednijih i umetnički najrelevantnijih nacionalnih i međunarodnih scenskih produkcija za decu. Dosegao je do vrhunskih priznanja predstavljajući javnosti više od 400 predstava iz 37 zemalja. Subotički festival je član UNIMA -Međunarodne unije marioneta i Međunarodne asocijacije pozorišta za decu i mlade - ASSITEJ.
Osnivač: Grad Subotica. Izvršna produkcija: Otvoreni univerzitet Subotica.
http://www.lutfestsubotica.net/

sefa logotipi